2011 Nominaties

De oproep voor de ideeënprijsvraag In de kiem gescoord – Thermisch Actieve Gebouwen leverde ondanks de complexe vraagstelling van de opgave zestien inzendingen op. Vanzelfsprekend gaat het bij een ideeënprijsvraag niet om compleet uitgewerkte en geteste voorstellen, maar om innovatieve ideeën die in de kern voldoende overtuigend zijn voor een vruchtbaar vervolg.

De jury, onder leiding van Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie), beoordeelde op 12 januari alle inzendingen op relevantie met betrekking tot het thema (thermisch actieve gebouwen) op elk afzonderlijk onderdeel: thermisch, actief en gebouw. Ook de relatie tot het materiaal beton speelde een rol.

Nominaties

De jury was zeer te spreken over de twee inzendingen die uiteindelijk genomineerd werden voor de prijs.

 

Actief met beton én gevel, Jeroen Verwer

De voorgestelde simulatie- en analysesoftware om verschillende ontwerpparameters te koppelen kan leiden tot het verkrijgen van een gecombineerd inzicht in de invloed van deze aspecten op het akoestisch, visueel en thermisch comfort.

 

 

 

Watt Slim

Watt Slim, Michael van Leeuwen

Het door inzender voorgestelde plafondsysteem lijkt één oplossing/product te bieden voor zowel akoestiek als (individuele) regelbaarheid van systemen.

 

 

Eervolle vermeldingen

Twee andere inzendingen, hoewel zeer gewaardeerd, voldeden niet geheel aan de randvoorwaarden van de prijsvraag. Zij kregen een eervolle vermelding toebedeeld.

As-stro beton, Mohamed Bayo

Het toevoegen van as en stro aan beton om de warmteafgiftecapaciteit van het beton te versnellen

Schoon met bacteriën! Lorenzo Quartero

Biologische processen, een ‘nieuwe’ energiebron voor thermisch actieve delen, die onlosmakelijk verbonden zijn aan slibverwerkingsinstallaties.heeft zeker potentie voor verdere ontwikkeling.

 

 

 

Prijsuitreiking

De winnaar zal op 27 januari 2012 bekend worden gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in het GEVEL-theater op GEVEL 2012 in Ahoy Rotterdam. De juryvoorzitter zal een toelichting geven op de inzendingen en de winnaar bekendmaken.

De publicatie met alle gebundelde ideeën is beschikbaar voor alle bezoekers. Deelnemers aan de ideeënprijsvraag krijgen de publicatie na 27 januari thuisgestuurd.

De ideeënprijsvraag "In de kiem gescoord" is een jaarlijks terugkerende prijsvraag, bedoeld om innovatie in betonontwikkeling te stimuleren. Thema van de derde editie (2011) is Thermisch Actieve Gebouwen. De prijsvraag is een initiatief van het Cement&BetonCentrum.