2012 Nominaties

Jurysessie 6 december 2012

Dat de oproep voor de Ideeënprijsvraag In de kiem gescoord – Speels beton in goede aarde viel, bleek wel uit de 99 ideeën die ingezonden werden. De jury, die op 6 december bijeenkwam, was onder de indruk van de grote aantallen inzendingen. Beton leeft!

Dat beton op verschillende manieren kan worden ingezet in de openbare ruimte was mooi te zien in de grote diversiteit aan ideeën. Niet alleen nieuwe ontwerpen, ook andere toepassingen, vernieuwende materialen en bijzondere combinaties passeerden de revue. Een lastige klus voor de jury om hier ordening en een ranking in aan te brengen.

Naast de beoordelingscriteria vond de jury het vooral belangrijk dat beton het echte middelpunt was van het idee. Niet dat beton ‘slechts’ als uitgangspunt werd genomen en de vernieuwing in andere toegevoegde waarden zat. De opdracht ‘speels’ is heel breed beoordeeld en kan op verschillende manieren worden uitgelegd.

De vooraf vastgestelde beoordelingscriteria zijn kritisch door de jury besproken, maar ook bleken veel inzendingen in te delen in een aantal categorieën. Een aantal van deze categorieën zijn bijvoorbeeld kracht & eenvoud, ecologie, experimenteren, herkenning en schakelsystemen. Mooie voorbeelden van een aantal van deze categorieën zullen tijdens de prijsuitreiking op 18 januari 2013 worden getoond.

 

Nominaties

De jury kon desondanks redelijk snel tot een shortlist komen en heeft uiteindelijk gekozen voor de volgende nominaties (volgorde o.b.v. aanmelding):

 

 

 

2012-037 – Ballonbeton van Kees Valentijn

Een kunstzinnige betonnen ballon met een diversiteit aan mogelijkheden: klimbol, rotstuin, gedenksteen, vogelvriendelijk.


 

Watertegels

2012-106 – Watertegels van Kathlijn de Booij

De Watertegels zijn 15 verschillende 30×30 tegels – geïnspireerd op de Hollandse waterwerken – die een plein, terras of speelplaats veranderen in een rivierdelta. De tegels met glooiingen en geultjes kunnen in allerlei patronen gelegd worden.

Website Kathlijn de Booij

 

 

Kleine beestjes


2012-107 – Kleine beestjes, groots effect van vanPlan vormgevers


De instandhouding en groei van verschillende insectensoorten kan worden gesteund door het bouwen van wanden als variant op de steeds bekender wordende insectenhotels of insectenmuren. In het beton worden gaten gemaakt van verschillende doorsneden en dieptes.

Website vanplan Vormgevers

 

 

Eervolle vermeldingen

Naast de nominaties heeft de jury ook vier inzendingen een eervolle vermelding toegekend.

2012-011   Repla van Immerz. stedebouw architectuur (Frank Immerzeel)

2012-084  Make the bead van buro HBLZ (Huub Looze en Marjan Ketner)

2012-100  Strandopgang Noordwijk van LINT landscape architecture en XML Architecture Research Urbanism

2012-113  Straatkamers van Lena van der Wal

 

Prijsuitreiking

De winnaar is op 18 januari 2013 bekend gemaakt tijdens het symposium Inspiratie voor de openbare ruimte.

Alle ingezonden ideeën zijn gebundeld tot een publicatie, die voor iedereen vrij beschikbaar is.

Zowel de publicatie als een videoverslag van de prijsuitreiking vind je op de pagina Winnaar 2012.

 

 

De ideeënprijsvraag "In de kiem gescoord" is een jaarlijks terugkerende prijsvraag, bedoeld om innovatie in betonontwikkeling te stimuleren. Thema van de vierde editie (2012) is Speels beton. De prijsvraag is een initiatief van het Cement&BetonCentrum.