2010 Nominaties

Het aantal inzendingen dat werd ingezonden op de ideeënprijsvraag In de kiem gescoord – Nieuwe Fietspaden was ver boven verwachting. Het Cement&BetonCentrum ontving 56 kwalitatief hoogstaande inzendingen en stelde de jury voor de moeilijke taak hieruit een drietal nominaties te kiezen en een uiteindelijke winnaar.

De jury, onder leiding van Ferry Smits (Movinnio), heeft op 30 november geoordeeld over de inzendingen. Er zijn drie nominaties gegeven, één hiervan wordt de prijswinnaar. Daarnaast vond de jury een tweetal inzendingen zo sympathiek, dat deze als eervolle vermelding zijn aangemerkt.

De winnaar werd op 14 januari 2011 bekend gemaakt tijdens de het symposium Nieuwe Fietspaden, dat door het Cement&BetonCentrum tijdens de beurs Infratech te Rotterdam werd georganiseerd.

Nominaties

De genomineerde inzendingen (op volgorde van registratienummer) zijn:

7V, Dirk Jan Postel en Vincent van der Meulen
Door slimme combinatie van diverse soorten straatmeubilair aan één mast wordt het mastenwoud langs de weg (en dan met name het fietspad) verminderd en daarmee de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd.

Drijvende Fietspaden, Bart van Bueren
Door gebruik van schuimbeton kan een fietspad worden gecreëerd dat op water drijft en toch stabiel is. De jury vindt deze inzending met name waardevol vanwege de toepasbaarheid in het kader van de klimaatadaptatie.

Het Nieuwe Fietsplezier, Andrea Zaehle
Dit betreft een betonnen element, dat aaneengeschakeld kan worden tot een lange reeks. Het betonnen element kan naar behoefte worden gevuld met planten, water of kunst.

Eervolle vermeldingen

Startblok; Groen & Ga; Viviane de Groot
Dit is een betonelement waarop de fietsers hun rechtervoet kunnen zetten als ze moeten wachten bij een rood verkeerslicht.

Fietspad beter nog één kilometer; Initiatiefgroep Fietspad beter
Dit is een burgerinitiatief in Groningen, die pleit voor de aanleg van een ontbrekende schakel met een lengte van 1 kilometer in een mogelijk hoogwaardige fietsroute (meer informatie)

Tijdens het symposium Nieuwe Fietspaden op vrijdag 14 januari werd de publicatie met alle gebundelde ideeën onder de symposium-deelnemers gepresenteerd. Deelnemers aan de ideeënprijsvraag krijgen de publicatie na 14 januari automatisch thuisgestuurd.

De publicatie is ook te downloaden:

Publicatie Ideeënprijsvraag 2010 In de Kiem gescoord – Nieuwe Fietspaden

De ideeënprijsvraag "In de kiem gescoord" is een jaarlijks terugkerende prijsvraag, bedoeld om innovatie in betonontwikkeling te stimuleren. Thema van de derde editie (2011) is Thermisch Actieve Gebouwen. De prijsvraag is een initiatief van het Cement&BetonCentrum.