2012 Symposium

De bezoekers aan het symposium ‘Inspiratie voor de openbare ruimte’ beleefden die openbare ruimte daadwerkelijk. Op een terras luisterden ze naar de presentaties die door diverse sprekers werden verzorgd.

Op verzoek van de deelnemers publiceren we hier de verkorte versies van alle presentaties

 

Inspiratie, visie en voorbeeldenHan Thijssen
Han Thijssen, MTD Landschapsarchitecten

Hoe kijkt een landschapsarchitect naar het gebruik van het materiaal beton in de openbare ruimte? Zeker gezien vanuit het brede palet van materialen die hem ter beschikking staan. Welke argumenten zijn doorslaggevend bij de keuze voor beton. Wanneer wel en wanneer niet. In pure vorm of juist niet. De visie en de voorbeelden zullen de inspiratie leveren.

 

BetonKunstRuud Kuijer
Ruud Kuijer, Kunstenaar
Als beeldend kunstenaar, met een voorliefde voor beton, heeft Ruud Kuijer het grootste sculpturenproject in de openbare ruimte gerealiseerd: ‘Project Waterwerken’. Niet ontstaan vanuit een opdracht, maar vanuit een artistieke visie en particulier initiatief. Een uniek publiek-privaat kunstproject. De realisatie vroeg ook om landschappelijke inpassing in de juiste maat in een industriële omgeving.

Presentatie Ruud Kuijer – BetonKunst

 

De Openbare Ruimte voor en door het spelende kind
Rob van Gaal, Directeur Jantje Beton

Door de eeuwen heen is er verschillend tegen kinderen aangekeken. Lang heeft men kinderen gezien als volwassenen in zakformaat, maar in de 20e eeuw is daar verandering in gekomen. Die eeuw wordt dan ook wel ‘de eeuw van het kind’ genoemd. Kinderen kregen meer rechten, o.a. het recht op vrije tijd en ook het recht op buitenspelen. Dat doen ze dan ook volop, gewoon op straat of in daartoe bestemde speeltuinen. Nu wordt het kind ook betrokken bij ontwerp, inrichting en realisatie van speelvoorzieningen.

Presentatie Rob van Gaal (Jantje Beton) – De Openbare Ruimte voor en door het spelende kind

 

Introductie en prijsuitreiking Ideeënprijsvraag ‘Speels beton’Juryvoorzitter Jan van Ginkel overhandigt de betonnen Award aan Kathlijn de Booij, winnaar van de ideeënprijsvraag Speels Beton
Juryvoorzitter Jan van Ginkel

Juryvoorzitter Jan van Ginkel maakte tijdens het symposium Inspiratie voor de openbare ruimte de winnaar bekend van de Ideeënprijsvraag In de kiem gescoord 2012 – Speels Beton.

Introductie en Prijsuitreiking Speels Beton

 

 

Het was ten slotte aan André Burger, directeur van het Cement&BetonCentrum, om de voucher ter waarde van € 5.000 te ondertekenen, zodat Kathlijn haar idee verder kan uitwerken.
Een videoverslag van de prijsuitreiking is te vinden onder Winnaar 2012.

De ideeënprijsvraag "In de kiem gescoord" is een jaarlijks terugkerende prijsvraag, bedoeld om innovatie in betonontwikkeling te stimuleren. Thema van de vierde editie (2012) is Speels beton. De prijsvraag is een initiatief van het Cement&BetonCentrum.