2012 Winnaar

Kathlijn de Booij, winnaar van de Ideeënprijsvraag In de kiem gescoord - Speels Beton

Kathlijn de Booij heeft met haar inzending Watertegels de Ideeënprijsvraag 2012 In de kiem gescoord – Speels Beton gewonnen. Zij ontving uit handen van André Burger, directeur Cement&BetonCentrum, een cheque ter waarde van € 5.000 voor de verdere ontwikkeling van haar idee. De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Symposium Inspiratie voor de openbare ruimte op 18 januari 2013 in Rotterdam.

De Ideeënprijsvraag In de kiem gescoord wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd door het Cement&BetonCentrum om een stimulans te geven aan een duurzame en innovatieve invulling van de openbare ruimte.

Uit 99 inzendingen koos de jury, bestaande uit deskundigen op het gebied van betonconstructies en de openbare ruimte onder voorzitterschap van Jan van Ginkel (algemeen directeur gemeente Schiedam), drie nominaties en vier eervolle vermeldingen.

Dat beton op verschillende manieren in de openbare ruimte kan worden ingezet was goed te zien in de grote diversiteit aan ideeën. Niet alleen nieuwe ontwerpen, ook andere toepassingen, vernieuwende materialen en bijzondere combinaties passeerden de revue. Door de grote variatie in onderwerpen was het bijzonder moeilijk om een winnaar aan te wijzen. Dat leverde soms interessante discussies op.

 

De winnaar:  Watertegels

Een prachtig voorbeeld van kracht en eenvoud zijn de 30×30-tegels die op een bijzondere manier op reguliere plaatsen in de openbare ruimte ingezet kunnen worden. Er komen bij de Watertegels verschillende aspecten bij elkaar: het (starre) rasterpatroon van de tegelvloer wordt op luchtige wijze doorbroken door de (schijnbaar) toevallige loop van het water. Maar ook de uitsparingen zijn volgens een intelligent systeem ontwikkeld. Creativiteit kan in iets heel kleins zitten en in iets wat iedereen kent!

 

Prijsuitreiking

De winnaar ontving op 18 januari tijdens het Symposium Inspiratie voor de openbare ruimte uit handen van André Burger, directeur Cement&BetonCentrum, een voucher ter waarde van € 5.000 voor verdere ontwikkeling van haar idee.

De juryvoorzitter overhandigde aan de winnaar een blijvend aandenken, een Award in de vorm van een betonnen kubus.

 

 

Publicatie

De inzendingen zijn gebundeld tot de publicatie Speels beton.
Deze is onderstaand te downloaden; een papieren versie is
aan te vragen via info@cementenbeton.nl.

Bundeling Speels Beton

 

 

 

 

 

 

 

Bundeling Ideeënprijsvraag Speels Beton

 

Video prijsuitreiking 18 januari 2013

 

De ideeënprijsvraag "In de kiem gescoord" is een jaarlijks terugkerende prijsvraag, bedoeld om innovatie in betonontwikkeling te stimuleren. Thema van de vierde editie (2012) is Speels beton. De prijsvraag is een initiatief van het Cement&BetonCentrum.